فصل بارش در بیشتر بخش های فلات ایران(به استثنای جنوب شرق ایران) بسته به عرض جغرافیایی و ارتفاع هر منطقه ، بطور معمول از اواسط شهریور ماه شروع شده و تا اواخر خرداد ماه سال بعد با شدت و ضعف ادامه دارد.
بطور معمول فصل بارش ها در منطقه آبسرد دماوند با توجه به عرض جغرافیایی این منطقه و ارتفاع متوسط آن که در حدود ۱۹۰۰ متر بالاتر از سطح دریا می باشد از اواخر شهریور ماه شروع شده و تا اواسط خردادماه سال بعد با شدت و ضعف ادامه دارد ولی باید توجه داشت که این تعریف به معنی توزیع مساوی بارندگی ها این بازه زمانی نبوده و بارش های منطقه ما در این بازه زمانی معمولاً دارای سه دوره پر بارش و دو دوره نسبتاً کم بارشی میان فصلی می باشد.
آمارهای بلند مدت نشان دهنده این هستند که دوره اول بارشی از اواسط شهریورماه آغاز و تا اواسط آذر ادامه دارد و از اواسط آذر تا اواسط دهه اول دی معمولاً ما یک دوره کم بارش را در منطقه داریم،دوره دوم بارش ها نیز که معمولاً در بر گیرنده بیشترین حجم بارش ها در منطقه آبسرد دماوند می باشد از اواسط دهه اول دی ماه شروع شده و تا اواخر بهمن ادامه دارد و پس از آن یک دوره کوتاه کم بارشی شروع می شود که تا اواسط اسفند ادامه دارد و بتدریج از دهه سوم اسفند ماه فصل بارش های بهاری در منطقه دماوند آغاز می گردد که اوج بارش های این دوره نیز معمولاً مربوط به فروردین (به شکل برف و باران)و اوائل اردیبهشت(به شکل باران ممتد) بوده و بتدریج از دهه سوم اردیبهشت بارش ها بتدریج کم و کمتر شده و رژیم بارش نیز از باران ممتد به رگبارهای باران بهاری تغییر می کند.
حال به آخرین پیش بینی بلند مدت منطقه آبسرد دماوند در چهار ماهه پیش رو می پردازیم:
آبان۱۴۰۱:مطابق آخرین خروجی نقشه های هواشناسی(کوتاه مدت)در این ماه بارش ها در نوار شمالی کشور و دامنه های جنوبی البرز و همچنین منطقه ما در حدود ۵ تا ۱۰ درصد بیشتر از نرمال بلند مدت خواهد بود ضمن اینکه از نیمه دوم آبان شرائط برای بارش برف در ارتفاعات بالای ۲۵۰۰ متر از سطح دریا فراهم می گردد ولی بارش برف در سطح دشت آبسرد به علت گرمتر از نرمال بودن دمای بیشینه (دمای ظهرگاهی) با تاخیر و احتمالاً از اواسط آذرماه آغاز خواهد شد.
آذرماه ۱۴۰۱:آذرماه امسال برخلاف روال معمول که با کم بارشی در منطقه همراه بود ظاهراً بسیار پر بارش خواهد بود و تقریباً بارش های این ماه در سه چهارم کشور بین ۵ تا ۴۰ درصد بیشتر از نرمال بوده و در منطقه مال نیز بارش ها بین ۵ تا ۱۰ درصد بیشتر از نرمال پیش بینی می گردد.
دی ماه ۱۴۰۱:دی ماه امسال حداقل در نیمه اول مطابق الگوهای بلند مدت خواهد بود و بارش ها در محدوده نرمال و یا حداکثر ۵ درصد بیشتر از نرمال خواهد بود.
بهمن ۱۴۰۱:بهمن ماه امسال ظاهراً ماه طلائی بارش ها در کشور بوده و بارش های منطقه ما نیز بین ۱۰ تا ۱۵ بیشتر از نرمال پیش بینی می گردد.
اسفند ۱۴۰۱:اسفند ماه امسال در حالیکه بارش ها در سطح کشور با یک ناهنجاری کاهشی نسبتاً شدید مواجه می گردد بارش ها در منطقه ما در محدوده نرمال تا حداکثر ۵ درصد بیشتر از نرمال خواهد بود.
بدین ترتیب و با توجه به اینکه بیشتر بارش های زمستانه در ارتفاعات منطقه ما به شکل برف می باشد می توان انتظار داشت که ذخیره برف زمستانه کوهستان های منطقه آبسرد دماوند در سال جاری نسبت به سالهای قبل بین ۵ تا ۱۰ درصد افزایش حجم داشته باشد که این خبر خوبی برای کشاورزان مناطق پائین دست جمع آبرود و منطقه ایوانکی می باشد.
لازم به توضیح است در زمستان سال جاری به علت تداوم پدیده لانینا در اقیانوس آرام و شرائط خاص اقیانوس های هند و اطلس شمالی و فعالیت مستمر سامانه های جنوبی( سودانی و دریای سرخ) میانگین دما در منطقه ما بین ۱ تا ۳ درجه بیشتر از نرمال بلند مدت می باشد که این موضوع می تواند بر روی میزان و شدت بارش برف اثر منفی داشته باشد.
سلام
ممنون از شما
خداروشکر، به نظرم درمجموع اخبار خوبی بود و انشااله بخشی از کم آبی ها جبران شود.
امیدواریم مسئولین تصمیمات عاجل درخصوص تغییر در الگوی کشت را هرچه زودتر عملیاتی کنند تا شاهد هدررفت آب در بخش کشاورزی نباشیم.
ضمنا شایسته است که همه کشاورزان و باغداران نیز در مصرف آب صرفه جویی کنند و نسبت به اصلاح روشهای آبیاری تصمیم جدی بگیرند.
با سلام
ممنون از همراهی شما
البته چندان امیدی به مسئولان نیست و در این چند سال متاسفانه شاهد بودیم که مسئولان اداره ترویج جهاد کشاورزی هیچ اقدامی جهت اصلاح الگوی کشت در منطقه ما انجام نداده اند