هر ساله با آغاز فصل زمستان در نیمکره شمالی، بخش وسیعی از دشت های شمال قاره آسیا و شرق اروپا که ما آن را به نام دشت های سیبری می شناسیم زیر یک پوشش ضخیم و گسترده از برف و یخ دفن شده و آب و هوایی بسیار سردی بر آن منطقه حاکم می گردد.
آب و هوای سرد و خشک این منطقه وسیع که از شمال به سواحل یخ زده اقیانوس منجمد شمالی و از غرب به اروپا و از شرق به سواحل اقیانوس آرام و از جنوب تا لبه های جنوبی فلات تبت و رشته کوه هیمالیا و شمال فلات ایران و دشت های گسترده آسیای میانه محدود می شود از اواسط پاییز تا روزهای ابتدای زمستان کل منطقه آسیا را تحت تاثیر خود قرار داده و اثر آن برای کشور ما نیز وزش بادهای سرد و خشک از سمت شمال شرقی و ایجاد انسداد در مسیر بادهای مرطوب و باران آور غربی و جنوبی می باشد. به همین علت است که ما هر ساله در بازه زمانی اول آذر تا اواسط دی ماه شاهد تسلط هوای سرد و نسبتاً خشک در نیمه شرقی و شمالی کشور هستیم و بطور سنتی هواشناسان از این دوره توقع بارشی چندانی برای نیمه شمالی کشور و دامنه های البرز ندارند.
بر همین اساس امسال نیز همان هوای خشک و سرد سیبری با اندکی تاخیر و البته کمی ضعیف تر از سال های قبل بر نیمه شمالی کشور تسلط یافته و ما در بازه زمانی دهم تا بیستم آذرماه (و به احتمال زیاد تا آخر آذرماه) یکی از خشک ترین دوره های چند ماهه اخیر را تجربه خواهیم کرد.
در این دوره ده روزه ( و یا احتمالاً ۲۰ روزه ) هوای شهر آبسرد در اغلب روزها آفتابی و شب ها بسیار سرد و دمای هوای شبانه زیر صفر خواهد بود و به علت سکون هوا و عدم وزش باد و سرمای شدید در لایه های میانی جو شرائط برای انباشت آلاینده ها در آسمان کلانشهر تهران و منطق صنعتی شرق و جنوب شرق تهران مهیا بوده و احتمال انتقال آلودگی تهران بویژه در روزهای میانی هفته جاری به شهرستان دماوند هم وجود داشته و می توان گفت یکی از آلوده ترین هفته های چند ماهه اخیر را در اغلب شهرهای استان تهران و حتی دماوند خواهیم داشت.
پیش آگاهی
با اعتماد به نقشه های هواشناسی دو سامانه بارشی را دهه سوم آذر ماه خواهیم داشت که نحوه فعالیت این دو موج نیاز به تحلیل بیشتر دارد ولی در مجموع امید چندانی به این دو موج نیست ولی اگر ترکش های این دو موج به منطقه آبسرد برسد قطعاً به شکل برف سبک بویژه در ارتفاعات خواهد بود.
ارسال پیام