هر چند موضوع اخراج اتباع غیرمجاز از ایران از حدود یکسال پیش بصورت جدی مطرح و اخطارهای لازم از اواسط زمستان سال گذشته (۱۴۰۳) به شکل صریح و شفاف به اتباع فاقد مدارک هویتی معتبر داده شده بود ولی متاسفانه بی توجهی اتباع غیرمجاز به این اخطارها دردسرهای بسیاری برای اتباع غیرمجاز و خانواده های ایشان فراهم آورد و در روزهای داغ میانه تیرماه ۱۴۰۴ پایانه های مرزی ایران و افغانستان صحنه وقوع اتفاقات تلخ و ناراحت کننده بسیاری شد.
اغلب اتباع غیرمجازی که امروز مجبور به ترک ایران هستند در واقع کسانی می باشند که بعد از سال ۱۴۰۰ به بهانه شرائط سیاسی افغانستان بدون هیچ مدرکی راهی ایران شده بودند و با سوء استفاده از حس انسان دوستی ایرانیان و البته کوتاهی دولت سیزدهم در امر ساماندهی اتباع، بدون داشتن مدرک معتبر وبی توجه به قوانین در ایران سکنی گزیده و خود را صاحب حق می دانستند و بدون اینکه ریالی بابت مالیات و عوارض پرداخت کرده باشند از تمامی مواهب و یارانه ها در کشور ایران استفاده می کردند و علیرغم اخطارهای مکرر و اعطای مهلت مناسب تا آخرین ساعت و دقایق از ترک ایران خودداری می کردند.
اغلب این اتباع که امروز مجبور هستند در کویرهای داغ و سوزان شرق ایران رنج اخراج را تحمل کنند کسانی بودند که بیش از ۵ ماه جهت خروج از کشور مهلت داشتند و می توانستند در این فرصت مناسب اقدام به خروج از مرزها نمایند ولی اغلب ایشان تا آخرین ساعات روز ۱۵ تیرماه از خروج خودداری نمودند و امروز عموماً مجبور هستند در میان ازدحام شدید و کمبود امکانات از کشور خارج شوند و از آنجا که دولت افغانستان نیز امکانات کافی جهت میزبانی و انتقال این خیل کثیر از افراد طرد شده را ندارد لذا این اتباع با انواع مشکلات در مسیر عزیمت به شهرهای خود در افغانستان مواجه هستند و رنجی بس عظیم را در این سفر متحمل می شوند.
ما در یک سو با هزاران تبعه افغانستان شامل زنان و کودکان و افراد سالخورده مواجه هستیم که همراه اسباب زندگی پشت مرز و در گرمای سوزان تابستان بدون آب و غذا و امکانات اقامتی و حتی حداقل های بهداشتی سرگردان مانده اند و از آن سو در افغانستان شاهد بی نظمی در پذیرش و نبود امکانات لازم جهت عزیمت این افراد به شهرهای خودشان هستیم و همه این مسائل زمینه ساز یک تراژدی انسانی شده اند.
اگر این اتباع غیر مجاز از فرصت عالی ۵ ماهه جهت خروج از کشور استفاده می کردند و در خلوتی پایانه ها ایران را ترک می کردند قطعاً دچار این همه مشقت نمی شدند و با عزت و احترام می توانستند ایران را ترک کنند و به راحتی در کشور خود مستقر گردند.
حال از آنجا که مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور مهلت کوتاه جدیدی را برای خروج اتباع غیرمجاز اعلام داشته توصیه ما به همه این مهاجرین عزیز این است که با استفاده از این فرصت کوتاه نسبت به تعیین تکلیف وضعیت خود اقدام نموده و دوباره فرصت سوزی نکنند.

